Chilaquiles

chilaquiles

 

Chilaquiles er en ret som består af aftørrede, let stegte tortilla stykker som har fået en portion sovs.  Der er utallige variationer men man finder dem typisk med Rød sovs, Grøn sovs eller Mole.  Mole er en chili-chokolade sovs man kan købe ved specialiseret butikker.  Udover sovs blander man typisk kogt kylling I strimler, hakket løg eller løg I strimler, noget Queso Fresco -eller salat ost- og ofte crème fraiche og avocado.

En basis sovs vil altid bestå af :

Svitset eller ristet løg og hvidløg

5-10 Friske koriander kvist, hele

Grønne eller Røde tomater

Chili

Salt

 

Herfra kan man eksperimentere om man vil riste tomatterne, så koge dem og til sidst blende dem, eller bare blende dem og koge dem med resten af ingredienserne.  Ristet tomat giver en anden smag I sovsen, men hvis man ikke har adgang til friske tomater, er dåsen det næstbedste og den kan ikke ristes!

Forbered i forvejen nogle kyllingestykker i strimler.  (1stk per person).

Rist ca. 1kg tomat eller grøn tomat på en pande eller ved flammen så den begynder at få mørke pletter uden at brænde. Rist gerne også løg og hvidløg og 1 eller flere chillier.  En frisk jalapeño er en god eksempel.

Kog en halv liter vand og smid de ristede tomater i, sammen med en halv til en hel løg, en fed hvidløg, koriander og salt, og lad dem koge I 5 min.   Tag alt fra vandet direkte i blenderen, blend til maks hastighed I 10 sek. Tilføj kogningsvandet så det løsner sig.

På den samme gryde kan du nu varme et par skefulde olie op og hælde sovsen i. Tilpas vand mængden så den er en flydende sovs uden at være for tynd og lad den simre nogle minuter.

Forbered garnishing –  smuldret salat ost eller ostestrimler, avokado i skiver, hakket løg, ekstra chili sovs, ristet sesam frø, creme fraiche eller mornay sauce.

Skær tortillaerne i stykker -strimler, trekanter, whatever – og læg dem i en ovnrist.  Spray eller pensl noget olie og kom dem i øverste ovnrist med grill function i få minutter uden at gå fra dem!  Alternativt kan de forberedes i en stor pande med låg hvor man vender dem eller en luft friturestegemaskine.  De skal kun blive varme og sprøde, ikke mørke.

Fordel tortillaerne på en stor fad sammen med kyllingen, gem en portion kylling.  Hæld sovsen over – behøver ikke svømme i sovs – og server med det samme.   Man kan også vælge at anrette portionerne direkte på tallerknerne så de ikke bliver bløde!